Maine Coon Cattery Confidante
Het ras Maine Coon

De Maine Coon is een van de populairste kattenrassen in Nederland. Maine Coons zijn vriendelijk, speels, gehecht aan hun baasje en zijn onwijs fan van water. Dit kattenras is daarnaast een van de grootste rassen ter wereld die er bestaan. De katten zijn zo populair vanwege hun rustige en kalme karakter. Nieuwsgierig naar dit ras? lees gerust verder.

Afkomst van de Maine Coon

De oorsprong van de Maine Coon is niet helemaal bekend. De verhalen daarover zijn namelijk nog wat fabelachtig. Het ene verhaal gaat erover dat de Maine Coon afkomstig is uit de Verenigde Staten, uit de Staat: ‘Maine’. En door een kruising tussen een wilde kat en een Racoon. Zeg nou zelf, de gestreepte kat die je bij dit kattenras ziet doet je ook wel wat denken aan een wasbeer.
Een ander verhaal die rond gaat is dat de Maine Coon afstamt van de koninklijke katten van Marie Antoinette. Zij zou haar geliefde katten alvast vooruit sturen per schip vanuit Frankrijk naar Maine omdat ze wilde vluchten. Zelf kwam ze hier echter nooit aan, maar haar katten wel.
Het meest waarschijnlijke verhaal is dat Maine Coons afstammen van de langharige scheepskatten uit Europa. De scheepskatten mengden zich met de lokale katten van boeren toen zij aan wal kwamen. Door het koude klimaat en het leven op de boerderij is de Maine Coon aan het sterke postuur en dikke vacht gekomen.

 

Het uiterlijk van de Maine Coon

Het uiterlijk van de Maine Coon is bijzonder. Er zijn veel Maine Coons die van kop tot staart ruim 1 meter lang zijn. En dat is behoorlijk!

De Maine Coon bestaat in diverse kleuren, formaten en type vacht. De meesten hebben prachtige leeuwenmanen en een mooie pluimstaart. Typisch aan de Maine Coon zijn de schattige plukjes aan de tipjes van de oren (lynxtips) en de fluffy stukjes haar aan de poten. De meeste Mainecoons hebben een dikke kraag rondom de kop en borst. Kijk bijvoorbeeld naar Macho. Het haar op haar borst ziet er imposant uit.

Onze Maine Coons hebben verschillende kleuren. Kleurtypes zijn:tabby, mackerel, blotched, smoke. Hierin zitten verschillende kleurtinten verwerkt zoals Zwart, Zilver, blauw.

 

Gewicht van de Maine Coon

De Maine Coon behoort dus tot het grootste kattenras van de wereld. En dat is te zien.

“Het gewicht van een Maine Coon kan oplopen van zo’n 4 tot 10 kilogram.”

En dat is toch wel behoorlijk. De katers zijn overigens vaker wat zwaarder vergeleken met de poezen. Maine Coons hebben een gespierd lichaam, stevige botten en een statische en robuuste indruk. En zijn pas uitgegroeid rond hun vierde levensjaar. Het feit dat ze zo groot zijn maakt dit kattenras extra leuk. Nog meer vacht om mee te knuffelen!

Maine Coon karakter

De Maine Coon heeft een erg leuk karakter. De Maine Coon staat namelijk bekend om zijn grote aanpassingsvermogen qua leefomgeving. Hij vermaakt zich in een appartement maar kan ook intens genieten van de buitenlucht. Over het algemeen kunnen Maine Coons snel wennen aan nieuwe huisgenoten zoals katten en honden. De Maine Coon is altijd vriendelijk en goedgehumeurd en behoorlijk nieuwsgierig. Ze halen zo af en toe streken uit, denk daarbij aan het omgooien van spullen en het spelen met water.

Papieren propjes en ander kattenspeelgoed is goed in trek bij dit kattenras. Ze zijn in ieder geval erg speels, zelfs tot op latere leeftijd.

Maine Coons zijn, ondanks dat hun uiterlijk doet vermoeden, zachtaardig en echte goedzakken. Ze kruipen ‘s avonds het liefst lekker bij je op schoot of nestelen zich graag in een comfortabel kattenhuisje.

Een typisch karaktertrekje van de Maine Coon is het miauwen tegen baasjes. Verbaas je niet over het geluid dat uit de Maine Coon komt. Het ‘stemmetje’ is namelijk veel hoger dan je zou verwachten gezien het formaat van de kat. Maine Coons vinden eten en drinken fantastisch. Zo eten veel Maine Coons met hun voorpoten. Ze scheppen het eten en drinken als het ware uit hun etensbak.

 

Verzorging van de Maine Coon

Haal de borstel er van kitten af aan maar regelmatig bij, want de langharige vacht van de Maine Coon heeft verzorging nodig. Geen zin in een borstelstrijd? Dan is het verstandig om de Maine Coon al van jong af aan te laten wennen aan de kam. Iedere dag kammen is misschien wat overdreven. Maar het kammen van de vacht eens in de week is geen overbodige luxe, zeker wanneer de kat in de rui is. Al is het om de hoeveelheid in haren in huis wat te verminderen. Daarnaast voorkom je dat de vacht en liezen vol komt te zitten met klitten. De vacht van de Maine Coon is waterafstotend en beschermd de kat tegen kou, regen en sneeuw.

Heb je je Maine Coon kitten eenmaal in huis?

Dan zal de kitten in het begin veel aandacht vragen. Belangrijk is dus om ervoor te zorgen dat je veel dingen doet met je poesje of kater. Het socialiseren van de kat is belangrijk, dit is dan ook iets waar je in de toekomst alleen maar profijt van zal hebben. Denk bijvoorbeeld aan zaken als: kammen en borstelen, autoritjes maken, nagels knippen, een ritje naar de dierenarts enzovoorts.

Voordat de kitten komt is het belangrijk om het huis ‘kitten-proof’ te maken. Denk aan de kamer- of tuinplanten die je hebt staan. Bekijk daarbij of deze giftig zijn of niet. Wist je dat je je Maine Coon zo kunt opvoeden dat hij of zij alleen in de tuin blijft? Let er verder op dat de Maine Coon niet zomaar los over straat loopt. Dit is niet alleen van belang voor de veiligheid, ook zaken als diefstal en ziektes spelen hierbij een rol. Maine Coons zijn gezelschapsdieren. Laat het beestje dus niet te lang alleen. Zorg er daarnaast voor dat je alle benodigdheden voor je kitten in huis hebt.

 

Vragen?

Mocht er nog iets onduidelijk zijn of er zijn andere vragen neem dan gerust contact met ons op.